Пошук по сайту


Дошкільний Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение

Дошкільний Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение




Комунальний заклад Коммунальное учреждение

«Дошкільний «Дошкольное

навчальний учебное

заклад учреждение

(ясла-садок) № 279 (ясли-сад) №279

Харківської Харьковского городского

міської ради» совета»




61103 м. Харків, вул..Новопрудна,1, http://dnz279.klasna.com, dnz279@kharkivosvita.net.ua

НАКАЗ

29.03.2014 №__
За результатами аналізу харчування

дітей у І кварталі 2014 року
Організація харчування в дошкільному закладі здійснювалась відповідно до ст.35 Закону України “Про дошкільну освіту”, «Про охорону дитинства» (ст.5), Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.04 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про захист населення від інфекційних хвороб”, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах” та “Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”, з Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227,

Харчоблок закладу забезпечений необхідним сучасним технологічним та холодильним обладнанням у достатній кількості.

Харчоблок ДНЗ забезпечений кваліфікованими кадрами відповідно до штатного розкладу: кухар ІV розряду Гошко О.Д., кухар ІІІ розряду Галайда К.Б. Обов’язки комірника покладені на завідувача господарства Дружиніну О.Г. В коморі ДНЗ забезпечені належні санітарно-гігієнічні умови.

Аналіз харчування дітей за І квартал 2014 рік, показав, що старшою медичною сестрою Север’яновою Г.О. та завідувачем господарства Дружиніною О.Г. контролюється якість, безпечність, наявність асортименту продуктів. Систематично проводиться контроль за прийняттям від постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості з супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи). Вчасно один раз на 2-3 дні надаються замовлення та заявки до постачальників.

З метою попередження кишково-шлункових захворювань та харчових отруєнь серед дітей, здійснюється суворий контроль за умовами та термінами зберігання продуктів, здійснюється їх облік у Книзі складського обліку. Дотримуються вимоги санітарного законодавства щодо строків реалізації продуктів і технології приготування їжі. Регулярно проводиться зняття проб їжі, виставляються добові проби.

Документація щодо організації харчування ведеться старшою медичною сестрою Север’яновою Г.О. та завідувачем господарства Дружиніною О.Г. відповідно до номенклатури справ, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227. Перспективне меню розроблене і погоджене Головним управлінням Госсанепідслужби м.Харькова. Бракеражні журнали сирої та готової продукції ведуться регулярно. Журнал обліку виконання натуральних норм заповнюється щоденно, проводиться аналіз виконання норм за 10 днів.

Для правильної організації раціонального харчування дітей, на основі перспективного двотижневого меню, аналізу харчування за тиждень та з урахуванням наявності продуктів, відповідно до картотеки страв складаються щоденні меню-розклади, відповідно до затверджених норм харчування меню-розклади - для двох вікових груп – дітей віком від 2-х до 3-х років та дітей віком від 3-х до 4-х. В інформаційних куточках для обізнаності батьків вивішується меню із зазначенням виходу кожної страви. Медперсоналом проводяться консультації з гігієни харчування й основ дитячого харчування та харчування дітей у колективі і родині (вечеря дитини вдома, харчування у вихідні дні тощо).

Педагогічні працівники надають великої уваги вихованню культурно-гігієнічних навичок до та під час вживання їжі, починаючи з раннього віку. Дотримуються принципів наступності, єдності вимог в дошкільному закладі і в родині. Питання раціонального харчування дітей вносяться у тематику батьківських зборів, консультацій.

На основі накопичувальної відомості обліку витрат продуктів на одну дитину щомісячно проводиться аналіз та корекція виконання натуральних норм харчування.

Станом на 29.03.2014 р. в дошкільному закладі щоденно одержують харчування – 111 дітей, у тому числі:

- дітей раннього віку - 26

- дітей дошкільного віку - 85.

Безкоштовне харчування одержує вихованка групи № 1 – Маєвська Мілєна, 27.04.2010р., як дитина, яка постраждала у наслідок Чорнобильскої аварії та вихованка групи № 4- Сінчук Христина,04,01,2011р., як дитина, позбавлена батьківського піклування,та дитина із сім’ї, яка отримує допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», забезпечуються пільгами у порядку, визначеному Міністерством освіти і науки України.

Знижка з плати за харчування на 50% встановлена батькам 6-хвихованців:

групи № 1 – Канцедал Ганні, 01.04.2010р;

групи №2 – Невеселому Роману, 23.03.2009р

групи №2 – Копернак Алісі, 28.08.2009р

групи №2 – Ковальовій Діані, 22.08.2008р

групи №3 – Ковальову Владиславу, 17.01.2011

групи №2 – Пархоменко Олександрі, 19.05.2010

як дітям з сімей, які мають трьох дітей.

Діти одержують 3 разове харчування (сніданок, обід, ущільнений підвечірок).

Відповідно до ст.35 Закону України «Про дошкільну освіту», розмір плати батьків за харчування дітей складав 50% вартості харчування, 50 % відшкодовував бюджет. Грошова норма харчування складає 11,00 грн. Фактична вартість харчування коливається залежно від набору продуктів і в середньому склала 9 грн. 35 коп. на одну дитину в день.

Не виконання щоденних норм харчування дітей пов’язане з тим, що протягом року значно підвищувалась вартість продуктів харчування та встановлена невелика грошова норма.

З метою профілактики хвороби щитовидної залози дошкільний заклад забезпечений йодованою сіллю.

За рішенням батьків (батьківські збори, протокол № 2 від 25.09.2013) для приготування їжі та пиття використовується вода гарантованої якості «Шестаківська».

Підрахунок інгредієнтів та калорійності їжі проводиться 1 раз на місяць за накопичувальною відомістю. Аналіз накопичувальних відомостей за І квартал 2013 р. показав, що відсоток виконання норм харчування збільшився (картопля, олія, масло вершкове, риба, сир м’який) у порівнянні з І кварталом 2013 року, а по іншим продуктам знаходиться на тому ж рівні і , навіть зменшився.

Назва продукту

% виконання

І кв. 2013 року

І кв. 2014 року

Хліб

81

73


Крупи, макарони

82

83

Цукор

84

73

Борошно

93

75

Картопля

83

93

Олія

62

68

Сухофрукти

87

70

Масло вершкове

71

76

Сметана

41

22

Сир твердий

78

-

М’ясо

85

75

Яйце

84

83

Риба

57

74

Овочі

75

62

Молоко

71

56


Сир м’який

61

64

Виконання норм (середнє)

74,7%

67,8%










Підрахунок хімічного складу харчування показав, що за щоденної норми отримання білків, жирів, вуглеводів дітьми раннього та дошкільного віку фактично становлять: білків : ясла-33г-70,8%, сад- 48-70,4%; жирів: ясла- 32г-70,1%, сад- 51 -71,1%, вуглеводів: ясла-128-76,4%, сад- 189-79% .Калорійність їжі складалась фактично: ясла-956-75,4%, сад- 1429-76,2%.

Протягом І кварталу здійснювався оперативний контроль за організацією харчування дітей керівником ДНЗ.

Було з’ясовано, що працівники дошкільного закладу в цілому дотримуються основних принципів раціональної організації харчування. Однак в молодшій групі №1 мали місце порушення правил прийому їжі

Помічник вихователя несвоєчасно получала їжу з харчоблоку, не завжди дотримувалась норм культурно-гігієнічного виховання дітей при сервіруванні столів для прийняття їжі.

Старшою медичною сестрою Северяновою Г.О. здійснюється щоденний контроль за санітарним станом харчоблоку та групових приміщень, за станом кухонного інвентарю, умовами зберігання та термінами реалізації продуктів, що швидко псуються, за закладкою основних продуктів харчування, правильною їх кулінарною обробкою, правильністю виходу страв і смаковими якостями готової їжі. Регулярно проводиться зняття проб, виставляються добові проби.

Документація щодо організації харчування (бракеражні журнали сирої та готової продукції) ведуться згідно до нормативних вимог. В журналах заповнюються всі графи, строки реалізації продуктів тощо.

В коморі ДНЗ забезпечені санітарно-гігієнічні умови, продуктів з простроченим строком реалізації немає. Товарне сусідство в холодильниках витримується.

За період з січня по березень 2014 р. в дошкільному закладі не було зафіксовано випадків отруєння дітей харчовими продуктами ні в дошкільному закладі ані в дома.

Виходячи з вищезазначеного, можна зробити висновок, що в дошкільному закладі приділяється належна увага організації харчування дітей.

НАКАЗУЮ:

1.Продовжувати роботу щодо належної організації харчування дошкільників.

Постійно.

2. Сестрі медичній старшій Север’яновій Г.О..

2.1.Слідкувати за різноманітністю продуктів харчування у раціоні дітей та проводити їх корекцію згідно з таблицею взаємозаміни.

Постійно.

3. Завідувачу господарства Дружиніній О.Г.:

3.1 Забезпечувати безперебійне, вчасне постачання продуктів харчування до закладу, замовлення продуктів з урахуванням перспективного меню, виходячи з наявності їх залишків у коморі.

Постійно.

3.2. Своєчасно робити коректировку обсягу продуктів короткотривалого зберігання відповідно до кількості дітей.

Постійно.

3.3. Не допускати прийому в ДНЗ неякісних продуктів та продуктів з простроченим терміном реалізації.

Постійно


4. Вихователю-методисту Колонтаєвській О.О.

4.1 Посилити контроль за проведенням відповідної освітньо - виховної роботи щодо організації харчування дітей, а саме:

- за організацією чергування дітей дошкільного віку;

- за дотриманням правил сервірування столу;

- за формуванням у дітей культури їжі.

Постійно

5.Вихователям ДНЗ:

5.1.Виховувати культурно-гігієнічні навички у дітей відповідно до програмових та методичних вимог.

Постійно

5.2. Продовжувати роботу щодо виховання у дітей культурно –гігієнічних навичок.
Постійно

5.3. Проводити роботу з батьками щодо необхідності надання дітям збалансованого раціонального харчування та проведення вітамінотерапії.

Постійно

5.4. Проводити роз’яснювальну роботу з батьками та дітьми щодо профілактики харчових отруєнь, виконання правил особистої гігієни та дотримання санітарних норм.

Постійно

Вихователі

6. Помічникам вихователів:

6.1 Дотримуватись суворо режиму харчування дітей у кожній віковій групі.

Постійно

6.2 Робити роздачу їжі згідно з вихідними нормами на кожну дитину.

Постійно

6.3 Виконувати вимоги санітарних привал щодо харчування дітей в кожній віковій групі.

Постійно

7. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.
Завідувач КЗ «ДНЗ №279» О.М. Коротун

З наказом ознайомлені:

Серерянова Г.О Колонтаєвська О.О. .

Дружиніна О.Г. Гошко О.Д.

Галайда К.Б Рєпіна Л.Л.

Виходцева І.К. Краснікова О.І.

Гриньова Т.Ю. Журавель Т.Б.

Воскресенська Н.В. Гурбанова З.М.

Тумачева О.О.

поділитися в соціальних мережах



Схожі:

Дошкільний Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение
«Дошкільний «Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение (ясла-садок) №279 (ясли-сад) №279 Харківської Харьковского городского...

Дошкільний Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение
«Дошкільний «Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение (ясла-садок) №279 (ясли-сад) №279 Харківської Харьковского городского...

Дошкільний Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение
Щорічно ознайомлювати працівників з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором

Дошкільний Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение
Міністерства освіти І науки України від 19. 10. 2001 №691, та з метою систематизації І якісного ведення діловодства в закладі освіти,...

Дошкільний Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение
«Про призупинення навчально-виховного процесу в навчальних закладах Дзержинського району м. Харкова», з метою запобігання шкідливому...

Дошкільний Дошкольное навчальний учебное заклад учреждение
Дзержинського району Харківської міської ради «Про організацію та проведення медичних оглядів працівників навчальних закладів Дзержинського...

Коммунальное учреждение «дошкольное учебное учреждение (ясли-сад)...
Забезпечити неухильне виконання нормативно правових документів з питань організації харчування

Коммунальное учреждение «дошкольное учебное учреждение (ясли-сад)...
«Про затвердження міської Програми «Дитяче харчування» на 2012-2015 роки», на підставі плану роботи дошкільного навчального закладу...

Коммунальное учреждение «дошкольное учебное учреждение (ясли-сад)...
Призначити відповідальним за проведення «Тижня безпеки дитини» Гонтар Тетяну Миколаївну, вихователя-методиста

Коммунальное учреждение «дошкольное учебное учреждение (ясли-сад)...
Відповідальним за веденням та контролем системи «Санон-280» у дошкільному навчальному закладі призначити сестру медичну старшу Кисленко...



База даних захищена авторським правом © 2017
звернутися до адміністрації

pravo.lekciya.com.ua
Головна сторінка